DE STØRSTE ER DE SMÅ - sange til Anker

Home
Hyldest-CD
Sange Til Anker
Anmeldelser
Folkeeje
Kontakt
Fotos


 

Hørte igen Anisette synge med sin skærende, ekstatiske stemme, der ikke kan undgå at gøre indtryk:"I kan ikke slå os ihjel, vi er en del af jer selv - I har slået med knipler - kan komme med hule paragraffer - er det jer selv eller os, I er bange for at møde?"
- Anker Jørgensen i sin dagbog den 1. august 1976


Meget enkelt kan man sige, at begrebet solidaritet ikke er så populært mere. Folk forbinder det næsten alene med sociale tabere og strid på arbejdsmarkedet. Vi må lægge noget andet og bredere i begrebet solidaritet. Vi må være eksponenter for menneskelighed på alle områder. Eller lad mig flippe helt ud og sige: kærlighed."
- Anker Jørgensen, Ninka-interview i 1995

 

 

På net-musikmagasinet diskant.dk anmelder den kyndige freelance-journalist Steffen Moestrup den 23.5.2007 den nye CD under overskriften Se et rødt flag smælde, hør den danske sang! og tildeler Sange Til Anker 8 ud af en karakterskale på 10:

"Er det mon blot en skrøne, at kunstnere flest er venstreorienterede? Eller er der ligefrem noget kreativt frugtbart ved at indtage arbejderpositionen? Jeg er i tvivl, men kigger jeg bare en smule ind i mig selv, har jeg langt nemmere ved at nævne venstreorienterede kunstnere end dem ude til højre. Navne som Bertolt Brecht, George Orwell og Sergei Eisenstein dukker hurtigt op i tanken, mens der skal ledes længere efter folk som...nå, ja, lige nu kan jeg kun finde Claes Kastholm frem i hovedet.

Nuvel. Om kunstnerne på De største er de små er til venstre, højre eller højt på tå vides ej, men sikkert er det, at det politiske egentlig ikke fylder alverden på albummet. Faktisk kan udgivelsen – som egentlig er en hyldest til den folkekære Anker Jørgensen, der bliver 85 år i år – ligeså godt lyttes til som en hyldest til den danske sang.

Og det en fremragende hyldest. Mangfoldig er den danske sang. En ung blond pige enkelte gange. Andre gange en vuggende fulderik. Eller en dyster melankoliker. En sværm af strenge spilles der på, når sange som ”Anna var i Anders Kær”, ”Internationale”, ”Jens Vejmand” og ”Spurven sidder stumt bag kvist” er at finde på en og samme cd.

Erik Clausen leverer et rammende udtryk i den bramfrie ”Karl og Ann-Cathrin” med en vokal som får mig til at finde mine gamle John Mogensen-LP’er frem igen. Allan Olsen har ligeledes rigtig godt fat i ”Jens Vejmand”, som fremstår voldsomt stærk i Olsens enkle, maskuline udtryk. Anne Dorte Michelsen og Lars Lilholt komplimenterer hinanden rigtig flot i besættelsesnummeret ”Man binder os på hånd og mund”, hvorimod Michael Falch og Anna Falch kæmper noget iltert med ”Det haver så nyligen regnet”. Allerbedst er Niels Skousen, som får ”Spurven sidder stum bag kvist” til at svæve bort fra folkeskolens kedsommelige sangtime til en evig mark af bevaringsværdige fortolkninger.

Anker Jørgensen kan være ovenud tilfreds med disse sange. Det er Danmark, når landet folder sig smukkest ud. Måske kan denne udgivelse ligefrem – efter Pia K.s monopol – gøre dannebrog stueren igen."

Anmeldt på diskant.dk af: Steffen Moestrup
I Berlingske Tidende den 30. april 2007 skriver anmelderen Thomas Søie Hansen om den nye CD under overskriften Tillykke Anker:

" ... Pladen åbner med Allan Olsens fortolkning af »Jens Vejmand«. Det gør han fremragende i selskab med sin akustiske guitar. Også Olsens og Niels Hausgaards fællesindsats på»Skærsliberens Forårssang« er til ug med kryds og slange. De herrer kan noget, så blodet fryser til is, og ørene vokser til dobbelt størrelse. Kim Larsens version af »Internationale« er som taget ud af Larsens »Sange Fra Glemmebogen«, og som sådan enkel og skøn. Klondyke formår at friske »Friheden Flyver« så meget op, så man er nødt til at høre den på repeat en fem-seks gange, inden man lader skiven rotere videre. Det er højdepunkterne på en plade, som meget sigende er bedst, når arrangementerne er helt nedbarberede og instrumenterne få.

Af missere er der flere, endda flere end flere. Men rigtig dårligt bliver det aldrig på»De Største Er De Små«, idet sangene i sig selv er så fremragende ..."


Nyhedsavisens
anmelder René Fredensborg kalder Sange Til Anker en rendyrket cadeau og giver fire stjerner ud af seks mulige:

"At synge en sang for Anker er ikke bare et topsympatisk projekt, men måske også en sag for Guinness Rekordbog. For har en tidligere statsleder nogensinde fået sig en regulær hyldestplade fra den nationale musikelite? Jeg tror det ikke, og så længe Anders Fogh troner, er denne specielle bedrift heller ikke truet ...

... I hvert fald bliver der gjort honnør for den snart 85-årige tidligere socialdemokratiske statsminister: Anker havde fire halve med i madpakken. Anker var modstandsmand. Anker gjorde fagforeningen stærk. Anker modsatte sig det imperialistiske USA. Anker står stadig i kø som alle andre."


Ekstra Bladets
anmelder Thomas Treo kalder under overskriften Hyldest Med Højkonjunktur Til Anker albummet en varmhjertet musikalsk æresbevisning til kammerat Anker Jørgensen og tildeler CD'en fire stjerner ud af seks mulige:

" ... Evergreens fra Arbejdersangbogen fortolkes fortrinsvis i afdæmpede udgaver, og Allan Olsens dylanesiske 'Jens Vejmand' og Niels Skousens nænsomme 'Spurven Sidder Stum Bag Kvist' er rige på rustikt ringende respekt for det fornemme forlæg, mens Olsen tillige tjener 'Skærsliberens Forårssang' i fællesskab med Niels Hausgaard ...

 ... Clausens 'Friheden Flyver' får ny luft under vingerne i en kosmisk udgave af Klondyke, og albummets iørefaldende titelnummer er en nykomponeret slager af og med Jonas Breum og Christian Juncker.

Sødmefulde duetter mellem Gitte Naur og Ivan Pedersen samt Anne Dorte Michelsen og Lars Lilholt er også vellykkede, og 'De Største Er De Små - Sange Til Anker' får bestemt ikke det romantiske billede af vor alfaderlige figur til at krakelere."


I Jyllands Posten giver anmelderen Jakob Lambertsen CD'en fire stjerner af seks mulige:

"... Nogle af fortolkningerne af de mere eller mindre kendte sange er mere jævne end andre, men ganske mange stikker ud eller overrasker ... Allan Olsen synger tørt, usentimentalt og enkelt om "Jens Vejmand". Kim Larsens udlægning af "Internationale" er elegant og luftig ... Titelsangen er pladens eneste nyskrevne nummer og det mest elektriske - Breum og Junckers fængende ballade "De Største Er De Små" ..."


Århus Stiftstidende funderer i sin anmeldelse den 30. april 2007: Gu' ved hvem der laver en plade til Nyrup eller Anders Fogh ... 
Det hedder videre:

"Anker Jørgensen, fylder 13. juli 85 år. Så længe skal han nu ikke vente på en meget, meget fin og personlig gave fra en perlerække af danske, etablerede musikere. For allerede i morgen er det 1. maj – arbejdernes internationale kampdag – og der udkommer, til glæde for os alle, hyldest-cd'en til mennesket Anker Jørgensen ..."


I et interview i Søndagsavisen den 29. april 2007 med Mads Bregenov-Pedersen og Rikke Danielsen fortalte Anker Jørgensen, at han selv havde været med til at udvælge sangene til CD'en - og det med omhu:

"Jo, jeg er da glad og synes også, det er flot, at man har fået dén ide .. Jeg er jo bare et almindeligt menneske, forstår du. Jeg kan godt lide, når andre gør noget for mig, ligesom jeg godt kan lide at gøre noget for andre.

Det er sange, som taler direkte og inddirekte om solidaritet mellem mennesker. Ikke bare den traditionelle fagforeningssolidaritet, som ellers er vigtig nok, men dén solidaritet, jeg omsætter til kærlighed. Fordi solidaritet er medmenneskelig kærlighed, som jeg ellers synes, vi har for lidt af i dag. Solidaritet er ikke det, der siges, men det, der gøres."


I musikeren Allan Olsens gæstebog på Internettet sender Edith Havmand Hansen en hilsen den 10. april 2007 på denne måde:

"10. april Kære Allan Olsen

... det jeg her vil udtrykke, er min glæde over at I vil hylde Anker Jørgensen den gamle hædersmand på hans 85 års fødselsdag, med de dejlige sange fra Arbejdersangbogen.

Anker er æresmedlem i Frederiksværk Socialdemokratiske Partiforening. D. 27. januar i år fejrede vi vores 110 års jubilæum som forening, og her kom han stille og roligt ind af døren. Vi var glade for at have ham i vores midte, og forventede ikke noget andet af ham, han bliver jo dog 85 år. Men hallo, gutter! Anker rejste sig, gik op til mikrofonen, og holdt en brandtale så hårene rejste sig. Og dem blev der ikke strøget med, kan jeg hilse at sige Jer! Ordene blev sagt med en saft, kraft, energi og indignation, som fra en ung mand - han har ilden i behold! Jo, vi savner mænd som ham i det politiske liv! Og derfor er jeg så glad for Jeres kommende CD, og beder dig om at videregive min hilsen og håndslag til alle de andre også ...

De bedste hilsener
Edith."


Flemming Schreiber Pedersen medsender også en hilsen dagen efter:

"11. april Kære Allan

En gammel (72) frederikshavner - fra Buhlsvej i den nordlige del af byen, at du bare ved det! - vil gerne sige dig og alle dine kolleger tak for Anker-initiativet; du ka' tro, det glæder en mangeårig rød aktivist at se - høre, naturligvis! - unge og yngre mennesker vise stoute folk, som Anker, respekt - og så på den måde - helt i jeres eget tonesprog! Det er dælemæ' flot, Allan! Den CD vil jeg snarest skaffe mig, ka'jeg love dig!

Varm hilsen,
Flemming Schreiber Pedersen."

 


 


Det var ikke Anker, der solgte Københavns havnefront til den højestbydende. Det var heller ikke ham, der solgte Ungdomshuset hen over hovedet på de unge mennesker, der havde opholdt sig i huset i 25 år ... Derimod var det Anker, der i sin største time gik ind i løvens hule og tog til Bagdad og befriede de danske gidsler. Det var sgu modigt gjort. Så derfor vil jeg nu synge verdens største, lille sang til Danmarks største, lille mand ..."
- Kim Larsen, sanger og poet


Hans frisind og tolerance står for mig som sande arbejder værdier. Jeg kan huske hans fremtoning, fra da jeg var barn. Han var en rigtig statsminister. Ikke lige så kedelig som Poul Schlüter ... Han var inkarnationen af arbejderværdierne. Han stod ved sine meningers mod og var sig selv. Altid. Det er en befriende kontrast til moderne politikere, der er så finpudsede, og alt handler om spin ..."
- Christian Juncker, sanger og poet, i et interview med metroXpress ved Nana Askov 1. maj 2007Louis Bülow   ©  2008-10
www.auschwitz.dk www.oskarschindler.com  www.emilieschindler.com